Spinnenkop

Geen macro foto van een spin maar een spinnenkop Poldermolen.
‘De Haensmole’ nabij Grou (Friesland).

In Nederland staan nog een 30 spinnenkopmolens, waarvan 26 in Friesland. De grootste is het Doris Mooltsje in de buurt van Oudega. Dit is tevens de oudste spinnenkopmolen van Friesland. De kleinste spinnenkopmolen is Terpzigt bij Marssum.

Deze poldermolen was vermoedelijk uit de 18e eeuw en was eigendom van de provincie Friesland. De molen lag aan de hoek van het Pikmeer en het Pr. Margrietkanaal bij Grou.
Het onderhuis van de spinnekop was van hout en gedekt met holle pannen, en het bovenhuis was van hout en de kap was gepotdekseld. De roeden waren van hout. De spinnekop was gebouwd op vier klippen zonder veldmuren en had geen volledig ondertafelement. De balken lagen op kliphouten. De vang was uitgerust met een zeer zeldzame “lipvang” constructie. De molen bemaalde voorheen de Gallelannen en werd in 1941 buiten bedrijf gesteld. Het diende nog slechts het landschapsschoon en was een baken voor de scheepvaart.
In de nacht van 9 op 10 januari 2004 is de molen door een uit de koers gelopen binnenvaarttanker overvaren en volledig vernield.
Herbouw volgde en de molen kreeg een nieuwe plek aan de noordwestkant van eiland ‘De Burd’, bij de inham van het Biggemeer.
De molen komt dan in handen van de Stichting Molens De Lege Midden. De provincie heeft besloten deze molen aan de stichting te schenken.

Bron: Molendatabase.nl

Advertentie

4 thoughts on “Spinnenkop

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: