Misthoorn, Lichtwachter en Vuurtoren

Nadat Schokland op gezag van de overheid in 1859 ontruimd moest worden, bleven er een paar mensen op het eiland achter om zorg te dragen voor de haven en voor de vuurtorens.
De overheid was van plan ook deze zorg te laten vervallen, maar door een initiatief van de schipper en handelaar Willem Jan Schuttevaer (1798 – 1881) , oprichter van de Koninklijke Schippersvereniging Schuttevaer werd in 1901 in ‘Emmeloord’ op het noordelijk deel van het eiland een woning voor de lichtwachter gebouwd.

De lichtwachterswoning  werd een fraai en solide woning en het mocht wat kosten.
De woning staat op maar liefst 67 heipalen van 8 meter lengte.
Mooie trapgevels, fraaie banden, bogen en een ondermetselde gietijzeren dakgoot.

In 1996 is het gerenoveerd en functioneert het als vergaderruimte. De Lichtwachterswoning is ook te huren voor verschillende gelegenheden zoals een vergadering, teamdag, vrijdagmiddagborrel, feestje of een jubileum.

Er is niet zo heel veel bekend over de vuurtoren die op de Noordpunt van Schokland heeft gestaan. Eigenlijk was het een havenlicht met een carbid-lamp. Er staat nu een replica van deze lichttoren welke een hoogte heeft van 8.90m.

De vuurtoren op de noordpunt moet er omstreeks 1915 zijn geplaatst. De haven was een schuilplaats voor schepen die de Zuiderzeestormen ontvluchtten. De lichttoren verdween toen Schokland opging in de Noordoostpolder.

Samen met het Misthoornhuisje staat het lichtwachtershuisje op de rijksmonumentenlijst. De lichtwachterswoning is van groot cultuurhistorisch belang vanwege de band met de geschiedenis van het voormalige eiland Schokland.

One thought on “Misthoorn, Lichtwachter en Vuurtoren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: