Museum Schokland

Laatste van de serie over Schokland.

Helaas was het museum gesloten (ivm de corona maatregelen) en kon ik alleen van afstand wat foto’s maken. Op de eerste foto is de ingang van het museum te zien met op de voorgrond de Noorse gletsjerstenen die als een soort van vriendschapsgeschenk aan de Noordoostpolder zijn geschonken door de Noorse partnergemeenschap Ringerike. De gemeente Noordoostpolder schonk op zijn beurt een 2500kg zwaar scheepsanker dat bij de drooglegging van de polder gevonden werd. Deze gletsjerstenen hebben eerst nog een tijd op de deel in Emmeloord gelegen.

Op de tweede foto zijn de karakteristieke houten museumgebouwen te zien met een klein binnenpleintje. Hier zijn normaal gesproken de diverse tentoonstellingen en exposities te zien.

Op de laatste twee foto’s het Enserkerkje en kerktorentje uit 1834. De klok boven in de kerk werd in 1710 in Amsterdam gegoten. De klok hing, na de ontruiming van Schokland (1859), werkloos in het torentje tot 1942. In de tweede wereldoorlog wilde de bezetter de klokken invorderen om ze als grondstof te gebruiken voor de oorlogsindustrie. De polderwerkers destijds zagen dat niet zitten en verstopten de klok in een schuur. Na de oorlog kwam de klok weer te voorschijn en werd in 1953 geschonken aan de toen pas gebouwde Nederlands hervormde kerk in Ens. Daar heeft hij tot 2006 trouw dienstgedaan. In 2006 werd die kerk gesloten en hing de klok voor de tweede keer in zijn bestaan werkloos in een torentje. In 2009 besloot de protestante gemeente de klok in bruikleen af te staan aan het museum Schokland en op 19 september 2009 liet ze na lange tijd haar geluid weer over het voormalige eiland galmen.

Bedankt voor jullie interesse en reactie’s.

2 thoughts on “Museum Schokland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: